Hoe moet je een orchidee verpotten?
Bloeit jouw orchidee inmiddels al twee jaar? Een mooi moment om jouw orchidee te verpotten naar een grotere kweekpot. Want mocht je je afvragen wat de beste bloempotten voor orchideeën zijn, dan is het allereerst belangrijk om de orchidee in een kweekpot te plaatsen. Hierna kun je natuurlijk zelf een leuke keuze maken in welke sierpot jouw orchidee komt te staan.
Wil jij weten hoe je een orchidee verpot? Wij leggen het je stap voor stap uit.
Kan een orchidee in gewone potgrond?
Orchideeën zijn prachtige planten met fascinerende bloemen met een exotische uitstraling. Als je een orchidee in huis hebt, is het belangrijk om te weten hoe je deze op de juiste manier verzorgd, zo ook het verpotten. Als plantenliefhebber heb je het vast al gezien, orchideeën staan niet in potgrond, maar in speciaal substraat, namelijk orchideeënbark. Dit komt omdat orchideeën epifyten zijn, wat inhoudt dat ze zich hechten aan levend groen en hun voedingsstoffen uit water en lucht halen. Dit weetje geeft meteen antwoord op de vraag ‘Wat heb je nodig om te verpotten?’:
- Orchideeënbark
- Grotere kweekpot
- Schaar of snoeischaar
- Water
Is verpotten noodzakelijk?
We raden het aan om na twee jaar jouw orchidee te verpotten. De wortels zijn in twee jaar tijd een stuk gegroeid en hebben een ruimere kweekpot nodig. Wanneer je een orchidee verpot, kun je dit het beste in het voorjaar doen. Vanwege het warmere weer herstelt de orchidee zich na het verpotten het beste.
Hoe moet ik mijn orchidee verstoppen: stap voor stap uitgelegd
Stap 1: Voorbereiding
Voordat je begint met het verpotten van je orchidee, is het belangrijk om de juiste materialen en omgeving klaar te hebben staan. Je hebt nodig: een nieuwe kweekpot die iets groter is dan de oude pot, orchideeënbark en een schaar of snoeischaar.
Stap 2: Orchidee uit de oude pot halen
Haal voorzichtig de orchidee uit de oude pot. Dit kun je doen door zachtjes aan de basis van de plant te trekken terwijl je de pot ondersteunt met je andere hand. Als de wortels vastzitten aan de pot, kun je voorzichtig de pot aan de zijkanten tikken of knijpen om de wortels los te maken.
Stap 3: Wortels inspecteren
Inspecteer de wortels van de orchidee voordat je deze gaat verpotten. Verwijder eventuele dode of rotte wortels met een schaar of snoeischaar. Maar kan je de wortels van een orchidee afknippen? Dit kan zeker! Wanneer je de wortels wegknip, zal dit niet schadelijk zijn voor de orchidee. Gezonde wortels die groen of wit van kleur zijn en die stevig aanvoelen, mag je niet wegknippen en kunnen blijven.
Stap 4: Nieuwe pot voorbereiden
Vul de nieuwe pot ongeveer voor de helft met orchideeënbark. Orchideeën hebben luchtcirculatie nodig rond hun wortels, het is belangrijk om geen te grote pot te kiezen of er te weinig bark in te doen. Plaats de nieuwe pot op een stabiele ondergrond, zoals een tafel of een aanrecht, klaar voor het plaatsen van de orchidee.
Stap 5: Orchidee in de nieuwe pot plaatsen
Plaats de orchidee in de nieuwe pot, zorg ervoor dat de wortels gelijkmatig over de pot zijn verdeeld. Vul de rest van de pot op met orchideeënbark, waarbij je de wortels voorzichtig bedekt. Druk de bark lichtjes aan om de orchidee stevig te laten staan.
Stap 6: Water geven
Dompel na het verpotten de orchidee in water. Orchideeën hebben speciale verzorging nodig als het gaat om water geven. Het is belangrijk om te voorkomen dat de wortels te lang in het water blijven staan, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Je kunt de orchidee het beste water geven door de pot onder te dompelen in een bak met water en deze vervolgens goed te laten uitlekken voordat je hem terugplaatst op zijn gebruikelijke plek.
Wil je meer weten over de juiste verzorging van jouw orchideeën? Bezoek dan eens onze orchidee verzorgingspagina.
- Tip! Wij hebben nog veel meer tips voor het verzorgen van je orchidee, zoals wat je kunt doen als je orchidee gele bladeren heeft of nog veel meer orchidee verzorgingstips!