Skip to content
Close

Onze verzorgingstips

Heb jij hulp nodig met jouw orchidee te verzorgen? Hier vind je tips van Kweker Rob! Met een beetje aandacht kun jij extra lang plezier hebben van onze Kolibri Orchids. Lees gauw verder voor de meest gestelde vragen over de verzorging. 

Heb jij vragen over de verzorgingstips of kom je er zelf niet helemaal uit? Twijfel dan niet om contact op te nemen! 

KOLIBRI ORCHIDS

Hebben orchideeën speciale voeding nodig?
Een orchidee verzorgen kun je het beste doen door ze één keer in de twee maanden te verwennen met orchideeënvoeding. Hierdoor blijft jouw orchidee nog langer mooi, omdat ze extra voedingsstoffen binnenkrijgt. Voor de optimale groei van jouw orchidee is één speciale voedingsdruppel al voldoende om jouw orchidee de komende twee maanden te voorzien van genoeg voedingsstoffen.

Studio Lee - OK Plant - HR-117 - 1200x1200px

Hoe kan ik mijn orchideeën water geven?
Jouw orchidee zorgvuldig water geven is van essentieel belang bij een orchidee verzorgen. Geef jouw orchidee één keer in de week water door de orchidee met plastic kweekpot geheel onder te dompelen in water. Let op dat je de orchidee wel goed laat uitlekken voordat je haar weer terug in de sierpot zet anders blijft er te veel water in de pot staan, waardoor de wortels kunnen gaan rotten. Bekijk voordat je de orchideeën water gaat geven ook altijd de wortels. Deze vertellen jou op ze dorst hebben of dat ze nog voorzien zijn van genoeg water. Zijn de wortels licht grijs? Geef dan gauw water, want dan staan ze droog. Zijn de wortels donkergroen? Dan hebben ze genoeg water. Je hoeft geen water meer te geven.

Studio Lee - OK Plant - HR-113 - 1200x1200px

Waar kan ik mijn orchidee het beste neerzetten?
Orchideeën houden van een lichte plek met kamertemperaturen tussen de 17 en 22 graden. Kijk uit met de volgende punten:
– Zorg dat jouw orchidee niet in de buurt staat van een kachel of verwarming, deze lucht is namelijk te droog voor de orchidee.
– Zet jouw orchidee op een lichte plek, maar pas op met direct zonlicht. Dit kan schadelijk zijn voor de bladeren en bloemen.
– Zet een orchidee nooit naast een fruitschaal. Veel fruitsoorten een geven een natuurlijke stof af genaamd ethyleen. Deze stof kan het verouderingsproces van de orchidee versnellen.
Met deze tips kun jij het beste jouw orchidee verzorgen! 

Studio Lee - OK Plant - HR-165 - 1200x1200px

Mijn Orchidee krijgt gele knoppen?
Een orchidee krijgt gele knoppen als gevolg van te veel kou, te veel water of een donkere plek. Dit vindt de orchidee niet fijn en ze zal daarom haar knoppen laten vallen. Zet de orchidee op een wat warmere plek en geef de orchidee slecht 1 keer per week water. Let daarbij ook op dat je de orchidee niet naast de fruitschaal neerzet. De stof die afkomstig is van fruit, genaamd Ethyleen, is schadelijk voor de knoppen van de orchidee. 

Kolibri Orchids verzorgingstips orchidee krijgt gele knopjes

Hoe verpot ik mijn orchidee?
Na twee jaar is het tijd om jouw orchidee te verpotten De wortels zijn dan dusdanig gegroeid dat het tijd wordt voor een nieuwe, grotere kweekpot. Wist je dat een orchidee van nature aan een boom groeit? Ze zijn epifyten; ze groeien in de natuur aan een boom en halen vocht en voeding uit de natuur. Dit bekent dat orchideeën niet houden van normaal potgrond, maar van bark wat bestaat uit boomschors. Mocht jij je orchidee willen verpotten doe dit dan ook in orchideeënbark. Een orchidee verzorgen houdt ook in dat als de orchidee te veel wortels krijgt na het opnieuw laten bloeien van jouw orchidee, je de orchidee ook verpot. Hieronder vind je een stappenplan voor het verpotten van jouw orchidee:
Stap 1: Haal de orchidee met wortels en al uit de plastic kweekpot
Stap 2: Knip indien nodig de zwarte wortels weg met een snoeischaartje. Deze zijn rot en heeft de orchidee niet nodig.
Stap 3: Pak een emmer lauw water en dompel de orchidee onder. Zet daarna de orchidee terug in de plastic kweekpot.
Stap 4: Strooi de nieuwe, verse orchideeënbark in de pot en druk zachtjes aan.
Stap 5: Zet de orchidee op een wat koelere plek terug in huis waar de temperatuur rond de 18 graden is en vermijd direct zonlicht. Op deze manier kan de orchidee nieuwe, sterke wortels aanmaken.  

Kolibri Orchids verzorgingstips orchidee verpotten

Hoe kan ik een orchidee opnieuw laten bloeien?
Het kan zijn dat er iets misgaat tijdens jouw orchidee verzorgen of dat de orchidee is uitgebloeid. Mocht dit het geval zijn, dan kan je de orchidee opnieuw laten bloeien. Dit doe je door de takken terug te knappen net boven het twee oog. Zet de plant terug op een wat koelere plaats in huis waar de temperatuur rond de 18 graden is. Heb even geduld en de orchidee geeft vanzelf weer een nieuwe tak met bloemen.

Studio Lee - OK Plant - HR-104 - 1200x1200px

Laat je inspireren door #greenupwithkolibri

Neem een kijkje in onze stijlkamers en laat je inspireren. Volg ons
op Instagram en deel jouw stijl met #greenupwithkolibri

Schrijf je in

en ontvang 10% korting in je mail!

Betalingsfooter HF2