Skip to content

Orchidee verzorgen

Orchidee verzorging & tips

De orchidee is een prachtige bloeiende kamerplant en een van de populairste planten die er zijn. Dat is natuurlijk niet zo gek, want zeg nu zelf, die kleurrijke bloemen zijn toch geweldig? Om zo lang mogelijk van je prachtige orchidee te kunnen genieten, is het belangrijk je orchidee goed te verzorgen.

Hoe verzorg je een orchidee? Orchideeënkweker Rob Olsthoorn weet alles van orchidee verzorging en vertelt je op deze pagina al zijn verzorgingstips.

Alvast een korte samenvatting:

een keer per week onderdompelen in water

1x per week onderdompelen in water

orchidee verzorgen 1x per week onderdompelen in water

1x per 2 maanden speciale orchideeënvoeding geven

Veel licht nodig, maar geen direct zonlicht

Veel licht nodig, maar geen direct zonlicht

Ideale temperatuur 18 tot 22 graden

Ideale temperatuur 18 tot 22 graden

1x per 2 jaar verpotten

1x per 2 jaar verpotten

Snoeien na de bloeiperiode

Snoeien na de bloeiperiode

Heb je hulp nodig?

Schrijf je in voor onze Greencoach!

Ontvang reguliere e-mails over de verzorging van jouw orchidee of plant.

orchidee verpotten verzorging orchidee kolibri orchids orchidee verpotten

Kun je niet langer wachten, lees hieronder al onze uitgebreide verzorgingstips!

TIP! Ga direct naar:

OVER DE ORCHIDEE

ORCHIDE WATER GEVEN

STANDPLAATS

ORCHIDEE VERPOTTEN

VOEDING

ORCHIDEE SNOEIEN

GIFTIG

BLOEMEN

ORCHIDEE STEKKEN

HOE RED JE EEN ORCHIDEE

verzorging orchidee - over de orchidee

Over de orchidee

De orchidee is de bekendste bloeiende kamerplant van Nederland. Je vindt haar in veel verschillende kleuren, die steeds meer in huiskamers te zien zijn. Wist je dat de orchidee een hele wereldreis heeft afgelegd voordat de plant hier in Nederland aankwam? Van oorsprong komt de orchidee namelijk voor in Australië en Zuidoost-Azië. Daar is de orchidee te vinden op bomen, want orchideeën zijn wellicht anders dan je van planten gewend bent.

Ze zijn namelijk een epifyt. Dit houdt in dat ze, in tegenstelling tot veel andere kamerplanten, niet in de grond groeien, maar aan bomen. Ze hebben dus geen grondwortels, maar luchtwortels. Orchideeën halen hun voedingsstoffen daarmee uit de lucht, licht, water en ook van de bomen. Mooi én bijzonder.

 

Soorten orchideeën

Er zijn echt ontzettend veel orchideeën. De populairste is de phalaenopsis, maar ook de cambria, cattleya, cymbidium, dendrobium, Miltonia en Oncidium zijn bekende en populaire orchideeën. Ze hebben ook Nederlandse namen, namelijk:

  • Vlinderorchidee (Phalaenopsis)
  • Viooltjesorchidee (Miltonia)
  • Tijgerorchidee (Oncidium)
  • Cattleya orchidee (Kerstorchidee)
  • Bootorchidee (Cymbidium)
  • Bamboe orchidee (Dendrobium)
  • Cambria orchidee (Cambria)

De verzorging voor deze soorten verschilt niet veel van elkaar. Als je de verzorgingstips op deze pagina volgt, dan kun je heel goed uit de voeten met vlinder orchidee verzorging, dendrobium verzorging of andere orchideeën verzorging.

Verzorging Kolibri Orchids Over de orchidee

Orchidee water geven

Je orchidee water geven kun je op verschillende manieren doen. Ook is het afhankelijk van verschillende factoren hoeveel en hoe vaak je een orchidee water moet geven. 

✔️ Standaard 1x per week water geven
✔️ Kweekpot helemaal onderdompelen
✔️ Wortels bekijken voor het water geven
✔️ Bij voorkeur water gebruiken zonder kalk (bijv. regenwater)
✔️ Lauw water gebruiken

 

Orchidee water geven

Hoe vaak moet je water geven aan een orchidee?

Standaard moet je 1 keer per week water geven aan je orchidee. Afhankelijk van de temperatuur en het seizoen kan dit ook minder vaak of vaker worden gegeven. In de warme zomermaanden zal je orchidee namelijk dorstiger zijn en meer water nodig hebben. In de koude wintermaanden kun je gerust eens in de twee weken je orchidee water geven.

TIP | Bekijk voordat je de orchideeën water gaat geven ook altijd de wortels in de plastic kweekpot. Deze vertellen jou of ze dorst hebben of dat ze nog voorzien zijn van genoeg water.

  • Zijn de wortels lichtgrijs? Geef dan water, want dan staan ze droog.
  • Zijn de wortels donkergroen? Dan hebben ze genoeg water. Je hoeft geen water te geven.

Hoe moet je een orchidee water geven?

Hoe moet je een orchidee water geven?

  • In tegenstelling tot veel andere kamerplanten kun je de orchidee het beste op één manier water geven: de kweekpot onderdompelen

De beste manier om een orchidee water te geven is door de plant onder te dompelen in water. Je kunt dit het makkelijkst doen door de kweekpot in een emmer met water onder te dompelen.

Water geven middels ijsblokjes kun je beter niet doen, omdat dit te koud is voor de plant. Orchideeën houden niet van kou. Water kun je het best geven op kamertemperatuur.

Orchidee water geven
Orchidee water geven

Hoe lang moet je een orchidee dompelen?

Laat de plastic kweekpot van de orchidee 5 minuten in water staan. Til de orchidee in de kweekpot daarna uit de sierpot en laat het water goed uitlekken. Nu kun je jouw orchidee terug in de sierpot zetten en kan deze weer heerlijk genieten van vers water.

TIP | Kraanwater is prima, maar regenwater is nog beter! In kraanwater zit namelijk kalk. Als je de mogelijkheid hebt regenwater thuis op te vangen, doe dit gerust en geef regenwater aan je orchidee! Hierdoor kun je nog langer genieten van je orchidee.

Belangrijk: geef je jouw orchidee toch water met een gieter? Zorg er dan voor dat er nooit een laag water in de pot blijft staan! Hierdoor kan wortelrot ontstaan en dit is schadelijk voor de plant.

Standplaats

✔️ Vermijd de volle zon
✔️ Vermijd kou
✔️ Vermijd tocht
✔️ Niet naast een fruitmand
✔️ Niet naast loeiende verwarming

Waar kan ik mijn orchidee het beste neerzetten?

Orchideeën houden van een lichte plek met kamertemperaturen tussen de 17 en 22 graden.

TIP | Zet je orchidee nooit naast een fruitschaal. Veel fruitsoorten een geven een natuurlijke stof af genaamd ethyleen. Deze stof kan het verouderingsproces van de orchidee versnellen.

Kan een orchidee in de zon?

Een orchidee kan eventjes in de zon, maar pas hiermee op! Te veel direct zonlicht is schadelijk voor de bladeren en de bloemen. Door een teveel aan direct zonlicht kunnen de bladeren verbranden en dit zal niet herstellen.

TIP | Direct zonlicht is ongefilterd. Mocht je jouw orchidee toch graag voor een raam op het zuiden willen zetten of op een andere plek waar veel direct zonlicht is, dan kan dit wel als je er een transparant gordijn voor hangt.

Hyacinth, geweven dienblad
Kolibri Company - Kolibri Orchids Mineral white wit Dame Blanche potmaat 12cm

 

Hoeveel zon heeft een orchidee dan nodig? 

Indirect zonlicht vindt de orchidee het prettigst. De orchidee houdt van een lichte plek. Hier krijgt ze veel energie van, waardoor ze goed kan groeien. Vermijd ten alle tijden direct zonlicht om schade te voorkomen.

Kan orchidee tegen warmte?

Een orchidee kan prima tegen warmte, zolang de plant (jawel, is ‘ie weer): niet in de volle zon staat. Het is belangrijker om de orchidee tegen kou te weren. De ideale temperatuur voor de orchidee is tussen de 18 en 22 graden.

Kan een orchidee boven de verwarming staan?

Nee, zet je orchidee niet boven of naast de verwarming wanneer deze aan staat. De warme radiatorlucht zorgt voor een drogere lucht en daar houdt de orchidee niet van. In de koudere wintermaanden wordt de lucht daarom vaak droger in huis. Om het je orchidee meer naar haar zin te maken, kun je twee dingen doen.

  • Je orchidee besproeien met een plantenspuit. Dit zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid toeneemt. Sproei alleen op de bladeren. Je kunt ook op de knoppen sproeien, maar pas op dat je de bloemen niet raakt, want die vinden het minder prettig.
  • Zet een bakje met water op de verwarming. Hierdoor verdampt het water in huis en wordt de luchtvochtigheid in huis hoger. Deze optie heeft nog een leuk extraatje: bijna alle planten kunnen dit waarderen! 
Kolibri Company - Kolibri Orchids Mineral white wit Dame Blanche potmaat 12cm

Orchidee verpotten

✔️ Iedere twee jaar verpotten
✔️ Speciale potgrond
✔️ Staat graag strak in de pot
✔️ Verpotten in het voorjaar

orchidee verpotten verzorging orchidee kolibri orchids orchidee verpotten

Wanneer moet ik mijn orchidee verpotten?

Als orchideeënliefhebber heb jij misschien al twee jaar of langer dezelfde orchidee in huis. Hoogste tijd om deze orchidee te verpotten naar een grotere kweekpot. De wortels zijn dusdanig gegroeid dat het tijd wordt voor een nieuwe, grotere kweekpot. Dit kun je doen door de volgende stappen te volgen:

  • Voorbereiding orchidee verpotten
  • Orchidee uit oude pot halen
  • Wortels inspecteren
  • Nieuwe pot voorbereiden
  • Orchidee in nieuwe pot plaatsen
  • Water geven

Houd er rekening mee dat orchideeën epifyten zijn. Dit houdt in dat ze in de natuur aan levend groen hechten en voeding uit water en lucht halen. Dit betekent dat orchideeën niet van normaal potgrond houden, maar van orchideeënbark wat bestaat uit boomschors.

TIP! We hebben een uitgebreide blog geschreven over orchidee verpotten en hoe je dit het beste kunt doen. Lees de blog: Orchidee verpotten.

Hoe verpot ik mijn orchidee?

Je orchidee verpotten gaat wellicht iets anders dan je gewend bent van andere kamerplanten, maar met deze tips van kweker Rob, ben jij ready-to-go om jouw orchidee haar nieuwe thuis te geven!

STAP 1

Haal de orchidee met wortels en al uit de plastic kweekpot.

STAP 2

Knip indien nodig de zwarte wortels weg met een snoeischaartje. Deze zijn rot en heeft de orchidee niet nodig.

STAP 3

Pak een emmer lauw water en dompel de orchidee onder. Zet daarna de orchidee terug in de plastic kweekpot.

STAP 4

Strooi de nieuwe, verse orchideeënbark in de pot en druk zachtjes aan.

STAP 5

Zet de orchidee op een wat koelere plek terug in huis waar de temperatuur rond de 18 graden is en vermijd direct zonlicht. Op deze manier kan de orchidee nieuwe, sterke wortels aanmaken.  

Orchidee verpotten orchidee verzorging

Voeding

✔️Speciale orchideeënvoeding
✔️Eens in de twee maanden voeding geven

orchidee verzorgen 1x per week onderdompelen in water voeding geven

Hoe bemest je orchideeën?

Hebben orchideeën speciale voeding nodig? Een orchidee verzorgen kun je het beste doen door ze één keer in de twee maanden te verwennen met orchideeënvoeding. Hierdoor blijft jouw orchidee nog langer mooi, omdat ze extra voedingsstoffen binnenkrijgt. Voor de optimale groei van jouw orchidee is één speciale voedingsdruppel al voldoende om jouw orchidee de komende twee maanden te voorzien van genoeg voedingsstoffen.

Giftig

Zijn orchideeën giftig?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten orchideeën, maar de meest bekende en populairste orchideeën in Nederland zijn niet giftig. De Phalaenopsis is niet giftig voor honden en katten. Mocht jijzelf, iemand anders, kinderen of huisdieren toch klachten krijgen na het aanraken of innemen van de bladeren of bloemen van een orchidee, raadpleeg dan altijd je huisarts.

Bloemen

De orchidee heeft haar populariteit te danken aan de prachtige bloemen. Ze zijn er in ontzettend veel verschillende kleuren en kleurencombinaties, waardoor er altijd wel een orchidee bestaat die past bij jouw interieur.

✔️Prachtige bloemen
✔️ Bloeit meestal 1 keer per jaar
✔️ Bloeiperiode van 6 – 10 weken
✔️ Alleen de Phalaenopsis bloeit langer en vaker

orchidee verzorgen bloemen van de orchidee

Hoeveel keer per jaar bloeit een orchidee?

De meeste orchideeën hebben 1 bloeiperiode per jaar en deze duurt ongeveer 6 tot 10 weken. De Phalaenopsis orchidee is hier echter een uitzondering op. De Phalaenopsis heeft tot wel 3 bloeiperiodes per jaar en kan zelfs 2 tot wel 6 maanden bloeien! Niet voor niets is de Phalaenopsis orchidee de populairste orchidee in Nederland.

Hoe krijg je een orchidee weer aan het bloeien?

Is jouw orchidee uitgebloeid? Geen paniek! Dit betekent zeker niet dat je orchidee dood is. Ze gaat gewoon even lekker rusten, want het kost veel energie om die prachtige bloemen zo mooi te houden. Je kunt je orchidee opnieuw laten bloeien door de plant te snoeien.

Orchidee snoeien

Je orchidee is een bloeiende kamerplant. Dit houdt in dat de plant bepaalde periodes in het jaar in bloei kan raken. En sommige periodes dus niet. Als de bloeiperiode van je orchidee ten einde is, zullen de bloemen één voor één vallen. Dit is een natuurlijk proces. Ook de stengels zullen verkleuren en geel worden. Gooi je orchidee niet weg als je hiervan opnieuw wil genieten en laat je orchidee opnieuw bloeien. Het is dan tijd om je orchidee te snoeien.

✔️ Afknippen bij het tweede oog
✔️ Snoeien als bloemen zijn gevallen
✔️ Orchidee na het snoeien koeler zetten

Hoe moet je een orchidee knippen/ snoeien?

Een orchidee kun je het beste snoeien door met een scherpe snoeischaar de stengel af te knippen. Waar knip je een uitgebloeide orchidee af? → Bij het tweede oog!

Wat is het tweede oog van een orchidee?

Het tweede oog van een orchidee is de tweede verdikking in de stengel vanaf de pot. Wanneer je een orchidee snoeit, omdat de bladeren zijn gevallen en de stengel is verkleurd, kun je de stengels snoeien vanaf het tweede oog. Blijf je orchidee verzorgen door gewoon water te blijven geven en uit de zon te houden en na een aantal maanden zul je zien dat je orchidee weer nieuwe uitlopers met knoppen begint te krijgen.

Tip | Zet je orchidee na het snoeien van het tweede oog in een koelere kamer, bijvoorbeeld de slaapkamer. Maar let op: nog steeds niet té koud!

verzorging orchidee kolibri orchids orchidee verpotten

Orchidee stekken

Orchidee verzorgen tips orchidee stekken

Hoe kan je een orchidee stekken?

Je kunt een orchidee stekken door middel van scheuren of zaaien, maar het is erg lastig als hobbyist. Onze kweker Rob heeft jaren ervaring met orchideeën stekken. In onze kwekerij in Naaldwijk stekken wij de orchideeën zelf. Als je jonge, gezonde orchideeën wilt, kun je het best orchideeën kopen in onze shop. Wil je toch zelf stekken? Dan kun je het als volgt proberen:

  1. Verwijder een slapend oog van een orchidee. Dit is een oog waar nog geen vertakking uit is gegroeid. Doe dit voorzichtig en steriel door het bovenste vel van het oog te halen.
  2. Als je dit hebt gedaan, ziet het oog er uit als een knopje. Dit knopje kun je stekken en zal de nieuwe orchidee kunnen worden.

Hoe red je een orchidee?

Laat jouw orchidee merken dat ze het ergens niet mee eens is? Krijgt ze verkleuringen in het blad, gaat ze slap hangen, verliest ze blad of bloemen of laat ze knoppen vallen? Ze probeert je iets te vertellen.

Orchideeën zijn niet snel ziek, maar kunnen bijvoorbeeld last krijgen van wolluis. Wolluis is een vervelend beestje. Ze zien eruit als kleine, donzige insecten. Het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen als je wolluis op je orchidee ziet, want het zuigt voedingsstoffen uit de plant die je orchidee zelf hard nodig heeft om gezond te blijven. Daarnaast verspreiden wolluizen zich razendsnel, dus je wilt voorkomen dat ook andere planten in huis besmet raken.

Geel blad

Hoe komt het dat mijn orchidee gele bladeren krijgt? Deze vraag horen we regelmatig en is makkelijk te beantwoorden! Gele bladeren bij je orchidee kan twee dingen betekenen:

  1. Tempratuur. Als het te koud is, zal je orchidee dit laten merken door gele bladeren te krijgen. Ook zijn plotselinge temperatuurverschillen een mogelijke oorzaak van gele bladeren
  2. Zonlicht. Orchideeën houden van veel licht, maar niet van direct zonlicht. Een teveel aan direct zonlicht kan de oorzaak zijn van gele bladeren.

Ga voor jezelf na welke van deze twee oorzaken van toepassing zijn op jouw orchidee en zet je orchidee snel op een andere plek!

De gele bladeren kun je verwijderen, want die zullen niet meer herstellen.

TIP! We hebben een blog geschreven over orchideeën met gele bladeren en een uitgebreide uitleg hoe je dit kunt oplossen. Lees de blog: Wat te doen bij een orchidee met gele bladeren?

Gele knoppen

Mijn Orchidee krijgt gele knoppen? Een orchidee krijgt gele knoppen als gevolg van te veel kou, te veel water of een donkere plek. Dit vindt de orchidee niet fijn en ze zal daarom haar knoppen laten vallen. Zet de orchidee op een wat warmere plek en geef de orchidee slecht 1 keer per week water. Let daarbij ook op dat je de orchidee niet naast de fruitschaal neerzet. De stof die afkomstig is van fruit, genaamd Ethyleen, is schadelijk voor de knoppen van de orchidee.

Kolibri Home - bloempot sierpot pot Reed basket 9cm 2
orchidee verzorgen orchidee laat bloemen vallen

Orchidee laat bloemen vallen

Waarom vallen de bloemen van mijn orchidee?

Het kan verschillende redenen hebben dat je orchidee bloemen laat vallen. Dit kan een gevolg zijn van verkeerde orchidee verzorging, maar ook van het einde van de bloeiperiode. Het is dus belangrijk om na te gaan wat het geval is bij jouw orchidee.

In het geval van verkeerde orchidee verzorging laat een orchidee bloemen vallen wanneer de plant te weinig licht ontvangt of te weinig water. Verzorg je jouw orchidee volgens de tips op deze pagina? Dan heb je niets om je zorgen over te maken. Dan laat je orchidee bloemen vallen, omdat het het einde is van de bloeiperiode. Je kunt je orchidee gaan snoeien.

Orchidee krijgt slappe bladeren

Slappe bladeren bij een orchidee zijn een teken van verkeerde orchidee verzorging. Het is een waterprobleem in dit geval. Dit kan te veel of te weinig water zijn, maar omdat je sneller te veel water geeft dan te weinig, is het in de meeste gevallen te wijten aan een teveel aan water.

Hoe oplossen? Verwijder ernstig slappe bladeren en geef even geen water. 

Orchidee knoppen vallen

Waarom vallen de knoppen van mijn orchidee? Als je orchidee knoppen laat vallen dan ligt dat zeer waarschijnlijk aan dat je orchidee te koud staat en/of te weinig licht heeft gekregen. Zet je orchidee op een warmere plek (uit direct zonlicht) en dompel de plant 1x per week helemaal onder water voor 5 minuten.

Orchidee knoppen gaan niet open

Waarom gaan de knoppen van mijn orchidee niet open? Het kan verschillende redenen hebben waarom de knoppen van je orchidee niet opengaan. De bloemen kosten de orchidee veel energie. Die energie moet de plant wel hebben. Zorg ervoor dat je alle verzorgingstips op deze pagina volgt:

  • 1x pw onder water dompelen
  • Speciale plantenvoeding geven
  • Lichte standplaats, uit direct zonlicht
  • Temperatuur tussen de 18 en 22 graden

Hoe weet je of een orchidee dood is?

Als een orchidee dood is, kun je dat als volgt zien:

  • Alle bladeren zijn gevallen
  • Alle bladeren zijn geel verkleurd
  • De stengels zijn helemaal droog
  • Alle luchtwortels zijn bruin en droog

Witte beestjes op orchidee

Iewl, heb je witte vlekken of beestjes op je orchidee? Een orchidee met witte beestjes heeft waarschijnlijk last van wolluis. Wolluis is een plaag die vaker voorkomt op kamerplanten. Ze zuigen het sap uit de bladeren en daarmee de energie uit je plant. Wolluis scheidt ook honingdauw uit wat vervolgens weer mieren kan aantrekken. Dit wil je liever voorkomen. Je kunt wolluis bestrijden door een wattenstaafje in spiritus te dompelen en daarna op de wolluizen te deppen.

Is jouw orchidee dood en kunnen de verzorgingstips op deze pagina haar ook niet meer redden? In onze shop vind je nieuwe orchideeën met trendy sierpotten!

Laat je inspireren door #greenupwithkolibri

Neem een kijkje in onze stijlkamers en laat je inspireren. Volg ons
op Instagram en deel jouw stijl met #greenupwithkolibri

Schrijf je in

en ontvang 10% korting in je mail!

Betalingsfooter HF2