Rhipsalis verzorging
De Rhipsalis is een vrolijke en harige plant die niet kan ontbreken in jouw huis. De Rhipsalis is niet moeilijk om te verzorgen, en is daarom voor iedereen een makkelijke kamerplant. De Rhipsalis kun je herkennen aan de diversiteit van uitstraling. Je ziet dit voornamelijk terugkomen in de stengels van de Rhipsalis. Deze variëren van dun tot dik en van glad, geribbeld en behaard. De Rhipsalis wordt ook vaak koraalcactus genoemd. De plant behoort tot de Cactaceae (cactusfamilie) en komt oorspronkelijk uit Afrika, enkele eilanden in de Indische Oceaan en Zuid- en Midden-Amerika.
Hoe verzorg je een groene plant? Kweker Rob Olsthoorn weet alles van groene planten verzorging en vertelt je op deze pagina al zijn verzorgingstips.
Alvast een korte samenvatting:
Weinig water nodig
Half schaduw
1x per 3/4 jaar verpotten
Bladeren/ stengels zijn giftig bij inname
Rhipsalis verzorging & tips
Hoe verzorg je een Rhipsalis?
Op deze pagina geven we je meer tips en adviezen voor jouw Rhipsalis verzorging. Wist je dat de Rhipsalis ook een succulentsoort is? Echter groeit de cactus niet in de woestijn. Maar net als de orchidee groeit de Rhipsalis als epifyt aan bomen in tropische gebieden.
In het kort:
Rhipsalis watergeven
Je kunt de Rhipsalis het beste één keer per twee weken water geven, dit kun je het beste doen met een gieter. Vergeet je je Rhipsalis een week water te geven? Dan is dat geen probleem. Ze kan best een weekje zonder.
Het is in principe niet nodig om je Rhipsalis te sproeien, maar dit kan wel de sierwaarde van het product vergroten. Hiermee spoel je namelijk eventuele ongedierte en stof van de kamerplant. Je kunt dit het beste doen door een plantenspuit te gebruiken.
TIP | Geef deze kamerplant elke keer kleine beetjes water. Het is verstandig om eerst de potgrond op te laten drogen, voordat je de Rhipsalis opnieuw water geeft. Als je grote hoeveelheden water geeft, kunnen de wortels gaan rotten en stoot de Rhipsalis haar stengels af. Dat zou natuurlijk zonde zijn.
Standplaats
Waar kun je een Rhipsalis neerzetten? En; kan een Rhipsalis buiten staan? Allemaal vragen die wij jou gaan beantwoorden over de beste standplaats van jouw Rhipsalis.
Licht
Je kunt je Rhipsalis verzorgen door deze op een halfschaduw plek in jouw huis neer te zetten. Een halfschaduw plek is een plek ongeveer 2 tot 3 meter afstand van raam, of direct voor het raam op het noorden. Rhipsalis groeit van oorsprong namelijk in een tropisch klimaat. In het regenwoud heb je veel hoge bomen die direct zonlicht voor de Rhipsalis ontnemen, zo heeft de kamerplant het beste resultaat als hij ook niet in direct zonlicht wordt geplaatst. Je kunt makkelijk herkennen of jouw Rhipsalis op een te lichte plek staat, hierdoor zullen namelijk de stengels van de kamerplant verkleuren.
Hoe snel groeit Rhipsalis? Het is ook mogelijk om de Rhipsalis op een donkere plek te zetten, hier zal de kamerplant dan ook minder water nodig hebben. Daarentegen zal de plant wel langzamer groeien dan op een lichte halfschaduw standplaats.
Temperatuur
De Rhipsalis stelt niet heel veel eisen aan de temperatuur. Je maakt ze blij door de Rhipsalis in een kamer te plaatsen met kamertempraturen tussen de 15 en 22 graden.
Daarnaast kun je hem ook buiten neerzetten, maar dan mag het overdag niet kouder dan 10 graden zijn en s nachts niet kouder dan 5 graden.
Rhipsalis verpotten
Wanneer moet je een Rhipsalis verpotten? Eigenlijk hoeft dat helemaal niet zo vaak. De Rhipsalis groeit namelijk erg langzaam. Wij adviseren dan ook om de Rhipsalis om de 3 tot 4 jaar te verpotten. Gebruik hiervoor een plantenpot die minimaal 20% groter is dan de originele pot op het moment van verpotten. Mocht je je Rhipsalis willen verpotten, kun je dit het beste in de lente doen. Je kunt hier het beste normale potgrond voor gebruiken, dit kun je kopen bij een tuincentrum bij jou in de buurt. Doordat je nieuwe verse potgrond gebruikt zal de groei gestimuleerd worden. Daarnaast is nieuwe potgrond altijd voorzien van nieuwe voedingstoffen voor de kamerplant en krijgt hij hierdoor nieuwe verse lucht om de wortels heen. Hierdoor zullen de wortels minder snel verstikken en zal de plant een nieuwe groei boost doormaken.
TIP | Het verpotten naar een grotere pot is niet alleen beter voor de kamerplant, het kan er namelijk ook nog eens veel leuker uit gaan zien. Zo kun je een nieuwe sierpot kiezen bij jouw Rhipsalis. Verpot jij je Rhipsalis naar een sierpot van 6, 9 of 12 centimeter? Wie weet zit er tussen onze Kolibri Home sierpotten een sierpot naar jouw smaak bij! Plaats de Rhipsalis ook eens in een hoge pot waardoor de stengels van de plant hangen. Hierdoor groeien de stengels van de Rhipsalis naar beneden, dit geeft een leuk effect.
Rhipsalis bijvoeden
Rhipsalis planten groeien niet zo snel en hebben hierdoor minder voeding nodig dan bijvoorbeeld orchideeën. In de lente en zomer periode kun je de Rhipsalis wat extra voeding geven, in de herfst en wintermaanden is dit niet nodig.
Rhipsalis onderhouden & snoeien
De Rhipsalis heeft vele stengels die vanuit haar pot groeien, deze geven een speels effect aan de plant. Maar wat te doen bij verkleurde stengels? Of het snoeien van een Rhipsalis? Wij leggen het je uit!
Verkleurde stengels
Verkleurde stengels bij een Rhipsalis zijn bijna altijd een teken van verkeerde verzorging. Geef je te veel water dan zullen de stengels of de uiteinde van de stengels van de kamerplant bruin kleuren. Zie je een rode kleur tevoorschijn komen, dan is dit meestal een teken van te veel licht. Zet je kamerplant dan verder van het raam vandaan.
Snoeien
De stengels van de Rhipsalis kunnen erg lang worden en hoeven hierdoor eigenlijk niet gesnoeid te worden. Door het niet snoeien van Rhipsalis, ontstaat er een speels effect en zullen de stengels verschillende kanten op groeien. Wil je toch jouw Rhipsalis snoeien, dan kun je de stengels op gewenste lengte afknippen.
Rhipsalis stekken
Bloeit de Rhipsalis?
In het wild en dan vooral in het Tropisch regenwoud, bloeit de Rhipsalis met vele kleine bloementjes. De Rhipsalis bloei komt voor in verschillende kleuren zoals, witte, gele, oranje en rode bloemen. In onze omgeving en in huis komt dit zelden voor. Als hij wel gaat bloeien zal de Rhipsalis kleine witte bloemen produceren.
Rhipsalis soorten
Er zijn vele verschillende Rhipsalis soorten. Ze hebben allemaal hun eigen uiterlijke kenmerken. Hieronder vertellen wij jou meer over de Rhipsalis soorten die wij in het assortiment hebben. In ons assortiment vind je twee verschillende potmaten, namelijk 6 en 9 centimeter.
- Rhipsalis Baccifera, dit soort kom je vaak tegen. De stengels groeien mooi in een bolletje, maar soms zie je wat uitschieters naar boven komen. Bij dit Rhipsalis soort groeien de stengels eerst omhoog.
- Rhipsalis Horrida, dit Rhipsalis soort heeft wat dikkere en kortere stengels dan veel andere soorten. Daarnaast hebben ze ook witte haartjes op hun stengels zitten.
- Rhipsalis Baccifera Improved, dit soort is erg geschikt als Rhipsalis hangplant. Dit komt doordat de heldergroene stengels naar beneden groeien. Hierdoor ontstaat er een leuk effect als je hem ophangt.
- Rhipsalis Burchelli, dit soort heeft wat dikkere stengels dan de meeste Rhipsalis soorten. Ze zijn donkergroen van kleur.
- Rhipsalis Cereuscala Gold, dit soort heeft een frisse en lichte groene kleur. De stengels zijn meestal wat korter en groeien met allemaal vertakkingen.
- Rhipsalis Mesembryanthemoides, dit Rhipsalis soort is erg vrolijk door de vele vertakkingen op elke stengel. Hij heeft niet heel veel stengels, maar doordat er op elke stengels ook weer uitmondingen groeien is hij erg vol. Dit soort heeft ook een mooie groene kleur.
- Rhipsalis Prismatica, dit Rhipsalis soort heeft een donker groene kleur met soms een wat bruin achtige gloed. De stengels zijn soms minder dichtbevolkt dan bij andere Rhipsalis soorten.
- Rhipsalis Pilocarpa, dit soort kun je snel herkennen aan de meestal al lange stengels. Ze zijn donkergroen van kleur en hebben witte haartjes op hun stengels zitten. Hierdoor voelen ze zacht aan.
Is de Rhipsalis giftig?
Helaas is het waar dat de Rhipsalis giftig is. De Rhipsalis is giftig voor zowel mensen als dieren, zoals katten, honden enz. Het is dus ook aan te raden om bij inname van de kamerplant een huis- of dierenarts te raadplegen.
Je hebt nu alle antwoorden op de vraag: hoe verzorg je een Rhipsalis? Mocht je nog andere vragen hebben schroom dan niet op contact opnemen met onze teeltexperts.
Laat je inspireren door #greenupwithkolibri
Neem een kijkje in onze stijlkamers en laat je inspireren. Volg ons
op Instagram en deel jouw stijl met #greenupwithkolibri