Verzorging succulenten (Vetplanten)
Succulent (vetplant) verzorging & tips
Hoe verzorg je een succulent? Dat is een vraag die bij vele mensen speelt. Gelukkig is een vetplant (succulent) verzorgen niet moeilijk. Het zijn makkelijke kamerplanten om te verzorgen. Een succulent wordt ook wel een vetplant genoemd, omdat ze hun water opslaan in bladeren of stengels. Ze kunnen hier veel water in opslaan, omdat ze oorspronkelijk uit warme en droge gebieden, zoals Zuid- Afrika, Amerika en Mexico komen. Doordat vetplanten veel water opslaan, kunnen ze langere tijd overleven in droge en hete temperaturen. De succulent Latijnse naam stamt af van het woord sucus, dat in het Latijns sap betekent.
Hoe verzorg je een groene plant? Kweker Rob Olsthoorn weet alles van groene planten verzorging en vertelt je op deze pagina al zijn verzorgingstips.
Alvast een korte samenvatting:
Weinig water nodig
Ideale temperatuur 18 tot 22 graden
Half schaduw
1x per 3/4 jaar verpotten
Succulent water geven
De vetplant succulent verzorgen of een succulent water geven is niet moeilijk. Een vetplant verzorgen betekent dat deze weinig water nodig heeft, hij slaat namelijk zijn water op in de vettige bladeren die de groene kamerplant heeft.
Bij een vetplant water geven is het altijd verstandig om beter te weinig dan te veel water te geven. Je kunt dus het beste water geven in kleine hoeveelheden. Wanneer de potgrond nog nat of vochtig is, hoef je nog geen water bij te geven. Het is niet goed voor de vetplant wanneer de grond doorweekt is of er op de bodem een laag water blijft staan. Een vetplant sproeien is in principe niet nodig, doordat hij oorspronkelijk uit gebieden komt die erg droog zijn, is de vetplant hieraan gewend. Je kunt de plant af en toe wel afspoelen met water om bijvoorbeeld stof te verwijderen van de vetplant.
TIP: Voel met je vingertop of de grond droog aanvoelt. Voelt deze nat aan? Wacht dan nog even met het verzorgen van jouw vetplant en geef deze pas water wanneer de grond weer droog aanvoelt.
Licht en water
Door de oorsprong van de vetplanten zijn ze wel gewend aan warmte en veel licht, hierdoor maakt het ook niet veel uit waar jij hem in huis neerzet. Kan een vetplant in de zon? Daarop is het antwoordt zeker ja! Vetplanten vinden zowel een zonnige plek als een plek in de schaduw goed. Zet je een vetplant op een donkere plek neer? Let dan op dat deze minder water nodig heeft, omdat een vetplant hier minder water verbruikt.
Tempratuur
Succulent verpotten
Hoe snel groeit een vetplant? Best wel snel, vandaar dat je hem ook regelmatig kan verpotten. Om te starten met een vetplant verpotten, kun je het beste een pot gebruiken die 20% groter is dan de originele pot.
Wanneer een vetplant verpotten? Een succulent verpotten kun je het beste doen in het voorjaar. Op dat moment heeft de plant namelijk haar natuurlijke groeiperiode. Hierdoor zullen de wortels, die wellicht door het verpotten beschadigen, zichzelf snel herstellen. Na het verpotten is het slim om enkele dagen te wachten met het water geven van je vetplant verzorging.
Succulent voeden
Een vetplant of succulent gebruikt weinig voedingsstoffen. Je kunt je voorstellen dat in de droogte waarin hij oorspronkelijk leeft, ze niet veel voedingsstoffen uit de bodem halen. Vetplanten zijn het niet gewend om hier voedingsstoffen te krijgen. Mocht je je vetplant in huis toch wat voeding willen geven, raden wij je aan om dit te doen in het voorjaar. Te veel voeding gebruiken is niet goed voor je kamerplant, houd je altijd aan de maximale hoeveelheid van de gebruiksaanwijzing.
Succulent onderhouden & snoeien
Een succulent onderhouden is niet veel werk. Er zijn wat verschillende dingen die je bij het verzorgen van een succulent kunt uitvoeren. Hieronder leggen we het je deze stappen van vetplanten verzorgen uit:
Verkleurde bladeren
Waarom krijgen bladeren bruine punten bij mijn vetplant? Een veel voorkomend verschijnsel bij een vetplant is dat de bladeren gaan verkleuren. Deze kunnen verschillende kleuren krijgen, maar meestal zie je een bruine kleur verschijnen, dit is een teken van te veel water. Mocht dit bij jou gebeuren; laat dan je vetplant langere tijd droogstaan voordat je opnieuw water gaat geven.
Snoeien
Omdat een succulent niet een hele snelle groeier is, is snoeien meestal niet nodig. Mocht je een blad tegenkomen dat verkleurd is, kun je deze weghalen. De vetplant zal hier dan ook geen aandacht en energie aan geven. Wanneer je een blad dat bij een verplant verkleurd is wil weghalen, kun je dit het beste doen door de stengels zo laag mogelijk weg te halen, let wel op dat je niet teveel weghaalt of je hard aan de vetplant moet trekken.
Succulent stekken
Een vetplant stekken kun je op twee verschillende manieren doen. Je kunt een succulent stekken door middel van een bladstek of een kopstek. Voor elke soort succulent zijn er andere stek voorschriften:
Echeveria
- Bladstek: de naam zegt het al, bij een bladstek haal je voorzichtig de blaadjes in een draaiende beweging van de plant. Je kunt de blaadjes die je eraf hebt gehaald in een leuke vorm tegen elkaar aanleggen. Na een tijdje zullen er aan de bladeren ook wortels gaan groeien. Daarna kun je hem in de potgrond poten.
- Kopstek: bij een kopstuk kun je een heel deel van de succulent afsnijden, je kunt hiervoor altijd het bovenste gedeelte gebruiken. Verwijder de blaadjes aan de onderkant van de stek. Laat het stekje ongeveer 2 dagen drogen, hierna kun je hem poten in een pot met potgrond.
Crassula
Normaal is een vetplant stekken het meest makkelijk door een bladstek van de plant af te nemen en die te stekken. Maar bij een Crassula stekken kun je beter een kopstek nemen.
- Kopstek: Knip een uiteinde van de plant af en laat even drogen, hierna kun je dit stekje oppotten in een nieuwe pot.
Haworthia
Een Haworthia stekken is niet moeilijk. Je kunt hem ook op twee manieren stekken: een bladstek en een kopstek. Een kopstek geeft de meeste zekerheid op een gezonde plant.
- Bladstek: een bladstek kun je afnemen door een stevig blad van de plant af te snijden. Zorg ervoor dat je dit zo dicht mogelijk bij de moederplant doet. Vervolgens ga je de Haworthia stekken door het stekje een paar uur te laten drogen en hem opnieuw in aarde te steken. De eerste weken hoef je weinig tot geen water te geven.
- Kopstek: een tijdje na aankoop van een Haworthia zullen er uitlopers groeien aan de zijkant van je vetplant. Deze groeien meestal aan de zijkant van je vetplant. Je kunt deze gemakkelijk afsnijden, zo dicht mogelijk bij de moederplant en vervolgens laten drogen. Je kunt hem na een paar uur in de aarde zetten. De eerste paar weken hoef je je stekje nog geen water te geven. Hij moet namelijk eerst wortels gaan maken.
Bloeit een Succulent?
Helaas groeit een succulent bijna tot nooit bij ons in de woonkamer. Bij een Echeveria heb je de meeste kans op bloemen. Deze bloemen komen vooral in de kleuren, wit, geel, rood of roze voor. De succulent bloeit meestal in het voorjaar en/ of de zomer. De Haworthia en de Crassula bloeien minder snel dan de Echeveria. Bij deze twee soorten zie je bloemen in de kleur wit.
Giftig
Sommige succulenten soorten zijn giftig. Daarom raden wij aan om bij inname een dierenarts of huisarts raad te plegen.
Ziektes
Bij een goede verzorging van jouw vetplanten zullen ze niet snel vatbaar zijn voor ziektes. Mocht je een ziekte of ongedierte zien op jouw vetplant kun je dit op een biologische manier bestrijden, lees hiervoor de gebruiksaanwijzingen op de verpakking van het middel. Bestrijdingsmiddelen vind je bij een tuincentrum bij jou in de buurt.
Indien je succulent last heeft van luis, kun je dit er gemakkelijk afspoelen met een harde waterstraal.
Hoe kan een vetplant doodgaan?
We hopen het natuurlijk niet, maar het kan voorkomen dat een succulent niet meer te redden is en dood zal gaan door of teveel water of te weinig water.
Daarnaast zijn er nog een aantal vragen die vaak door jullie gesteld worden. Wij beantwoorden ze graag voor jullie.
- Hoe red je een vetplant? De meest voorkomende reden die wij langs zien komen, is te veel water geven aan een succulent. Hierdoor zie je dat bladeren en andere delen van de vetplant bruin worden. Om hem te redden raden wij aan even te stoppen met water geven totdat de aarde helemaal opgedroogd is.
- Wat moet je doen als je plant te veel water heeft gehad? Als je je vetplant per ongeluk te veel water hebt gegeven, raden wij aan even geen water meer te geven. Staat jouw vetplant in een sierpot? Dan kun je het water ook uit de sierpot legen.
- Hoe krijg je een plant weer tot leven? Gaat het niet goed met jouw plant, dan is het verstandig om hem wat extra voeding te geven. Zet de plant daarnaast op een lichte plek en let nog steeds goed op het water geven.
- Hoe oud wordt een vetplant? Vetplanten kunnen heel oud worden. Als jij ze goed verzorgt, kunnen ze jaren mee. Er zijn veel succulenten die maar liefst 20 tot 30 jaar worden.
- Waarom wordt een vetplant geel? Als een vetplant geel wordt dan is dat bijna altijd een teken van verdroging. Doordat de plant (langere tijd) geen water heeft gekregen heeft hij zijn eigen watervoorraden moeten aanbreken. Hierdoor kleuren sommige bladeren geel. Je kunt de bladeren verwijderen en de plant weer water geven.
Laat je inspireren door #greenupwithkolibri
Neem een kijkje in onze stijlkamers en laat je inspireren. Volg ons
op Instagram en deel jouw stijl met #greenupwithkolibri